Peuterpuberteit: Ye moeder weet het soms even niet..

Peuterpuberteit: Ye moeder weet het soms even niet..

Vandaag zat weer vol met uitdagende opvoed-momenten en persoonlijke-ontwikkeling-momenten. Of misschien wel gewoon momenten die vol groeipotentieel zaten. Maar eigenlijk voelden ze allemaal gewoon fucking kut. Ik heb die momenten regelmatig, dat ik gewoon even niet weet wat de beste aanpak is om een jengelende peuter het hoofd (of misschien beter het hart) te bieden, omdat ik tegelijkertijd in de knoop zit met mijn eigen gevoelens omtrent een familiekwestie.

Boze beren

 Ik voel me dan gewoon niet goed genoeg, niet in staat de uitdaging aan te gaan. Ik mis tools, inzicht en wijsheid om met de peuterpuberteit en bijbehorende emoties om te gaan. Daarnaast is er dat stemmetje dat zegt: ‘Je kunt het niet, je maakt er een puinhoop van’. Zie hier het recept voor interne chaos en de dreiging van een tikkende tijdbom. Want je mag niet boos worden, niet huilen waar je kind bij is, niet je “cool” verliezen. Je moet pedagogisch verantwoord handelen en meer van dat soort termen. AAARGGHH! Ik begin op dit punt steeds meer naar het “je kunt er allemaal niks van”- stemmetje te luisteren. Boosheid noemen mijn dochter en ik ‘boze beren’ en daar zit mijn hoofd vol mee op zo’n moment. Naast een hoop machteloosheid en uiteindelijk…verdriet. Want het gevoel het niet te weten, terwijl er een klein, mooi, lief wezentje van jou afhankelijk is, is het meest kutte gevoel ter wereld.

 Wanneer is de peuterpuberteit ook alweer voorbij? Liever vandaag dan morgen, al kan ik ook wel weer ontzettend van het peuter-geleuter kan genieten.

Morgen is weer een nieuwe dag

Vandaag ging dus niet zoals ik het graag had gewild. Weinig harmonie, veel wrijving. Gelukkig is er morgen weer een nieuwe dag. Nieuwe rondes, nieuwe kansen. And I’ll take it. Meer kan ik er niet van maken. De peuter slaapt nu, dus ik zal mijzelf op de een of andere manier moeten ontladen en opladen, zodat ik morgen weer met een schone lei kan beginnen. En dan maar hopen dat ik het allemaal beter doe.

Want je moeder is ook maar een mens, toch?

*Met dank aan Iris

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu