Financiële zorgen? Ye moeder regelt het!

Financiële zorgen? Ye moeder regelt het!

Als alleenstaande moeder geld verdienen is een vak apart. Menigeen denkt bij een alleenstaande moeder meteen aan de bijstand. Ye moeder is daar het type niet voor (en oordeelt niet over degenen die dat wel zijn). Financiën zijn nogal een jongleer-act, waar ye moeder regelmatig van wakker ligt. Jullie zullen het vast wel herkennen: je hebt nooit genoeg geld en ook nooit genoeg tijd. En de angst omtrent financiën zorgt er voor dat ye moeder niet altijd in actie komt wanneer ze dat moet, want soms verlamt het haar enorm. Gelukkig is ye moeder enorm creatief. Een eigenschap die goed van pas komt bij het alleenstaande moederschap en het genereren en beheren van geld. Want een alleenstaande moeder met weinig geld wil ye moeder niet zijn. Ye moeder wil ruimte, financiële ruimte!

Thuisbasis

Toen Ye moeder maanden geleden alleenstaande moeder werd, moest ze ontzettend snel schakelen. Gelukkig bleef de vader meebetalen aan het huis, anders stond ze letterlijk op straat! Laten we maar beginnen bij de basis: Huisvesting. We weten allemaal hoe lastig het is een betaalbare woning te vinden in de Randstad. En misschien ook wel in de steden die niet in de Randstad liggen. Ye moeder heeft altijd in omgeving Amsterdam gewoond en sinds 3 jaar in Haarlem. Dochterlief is geboren in Haarlem, ye moeder studeert in Haarlem en wil  voorlopig het liefste in Haarlem blijven. Het is een ontzettend fijne gemeente om je kind in op te laten groeien met alle voordelen van een stad en niet de drukte van Amsterdam… Strand op fietsafstand en goede voorzieningen.  Maar de huizen zijn niet te betalen! Mijn ex en ik hadden toentertijd een particuliere woning via een makelaar met garantstelling van mijn ouders weten te bemachtigen. Ye moeder zit nog steeds in dat huis. Een huis van 1000 euro per maand inclusief g/w/l. Als voltijd student is dit natuurlijk niet te betalen! Om dat te snappen hoef je geen geleerde te zijn!  

Urgentie voor ye moeder

Ye moeder heeft al twee keer urgentie aangevraagd en is de eerste keer afgewezen. Ik heb zelfs een brief van de GGZ erbij gedaan met een declaratie van een psycholoog (het ging toen echt niet zo goed met ye moeder) en toch was het niet voldoende. Ze wilden me liever in een maatschappelijke opvang stoppen, dan mij helpen! Allemaal leuk en aardig, maar ye moeder vindt een maatschappelijke opvang echt geen plek voor een kind! En ze vindt het verschrikkelijk als ze de verhalen van andere alleenstaande moeders leest, die wel in zo een opvang terecht zijn gekomen. Ja, het is beter dan op straat, maar zou het niet beter kunnen? Zou er geen plekken gemaakt kunnen worden voor alleenstaande moeders met hun kinderen? Extra sociale huurwoningen? Want er zijn er zovelen in mijn situatie die minder geluk hebben gehad…  Al met al red ik het financieel door af en toe mijn kamer te verhuren via Airbnb. En dan slaap ik gewoon in de woonkamer. Het is niet ideaal, maar brengt wel genoeg geld binnen om rond te komen. Ye moeder regelt dat wel even.

Wat eten we vandaag?

Zo moet eten ook niet te veel geld kosten. Toch gebeurt dit helaas wel te vaak. Ik koop wat ik belangrijk vind om te eten. Geen snoep en koek, maar gezonde producten, zodat ik een lekkere maaltijd op tafel kan zetten. Gelukkig kan ik regelmatig met andere mensen mee eten. Ik shop ook naar aanbiedingen. Dan ga ik zonder lijstje naar de Albert Heyn en koop ik dingen die nu in de bonus zijn. Omdat ik weet welke ingrediënten wel goed bij elkaar passen, kan ik een lekkere, gezonde en goedkope maaltijd in elkaar zetten. En aan het einde van de maand maak ik alles op wat er in mijn vriezer en voorraadkast ligt. Zo maak ik vanavond een bonenschotel, omdat ik nog maar 20 euro voor de rest van de maand heb.

Werkt ye moeder ook nog?

Veel mensen vragen zich af hoe ye moeder ook nog kan werken naast een studie en het moederschap. Goede vraag! Gelukkig kan ik schrijven en doe ik aan internetmarketing. Zo kan ik werken vanuit mijn eigen huis en wanneer ik er tijd en energie voor heb. Vooral het laatste is een ding. Ik heb vaak niet veel energie, dus het werk gebeurd altijd even ergens tussendoor. Zo kan ik toch op creatieve wijze aan geld komen. Heb je zelf niet zo’n kans? Probeer “out of the box” te denken! Er is altijd wel iets wat je kunt doen. Je kan zelf een blog starten, je kan een vaardigheid zoals masseren, haar verven, vlechten of iets dergelijks leren. Het is misschien geen vetpot, maar alle beetjes helpen. Vergeet alleen jezelf niet. Iets dat ye moeder ook moet blijven leren. Het is zo makkelijk om alleen maar bezig te zijn om alle ballen in de lucht te houden en jezelf te vergeten. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu